perjantai 1. heinäkuuta 2016

Psykologiaa ja mustetahratesti

Psykologia on tieteenala, jonka keskiössä on ihmisen käyttäytyminen, psyyke ja toiminta. Psykologiasta on ennen puhuttu nimellä sielutiede, kyseessä ei ollut kuitenkaan hengellinen oppimisjärjestelmä vaan kova tiede. 
Psykometriikka on psykologiatieteen osa-alue joka keskittyy psyykkisten ominaisuuksien ja toimintojen mittaamiseen ja tämän mittauksen tutkimiseen. Psykometriikkaa tarvitaan testien kehittämisessä, käyttämisessä ja arvioimisessa.
Sana psykologia rakentuu kreikan  sanoista psykhe ja logos, jotka yhdessä tarkoittavat oppia ihmisen sielusta ja käyttäytymisestä.

Ihmisen mielen ja psyyken mittaus on työlästä, siihen nähden verenpaineen mittaaminen on yksinkertaista.
Psyykkisten tapahtumien mittaaminen laittein tai aisten on mahdotonta. Sillä emme pysty esim. kuulemaan kuuloharhaisen mielen luomia ääniä, emme pysty siis tietämään millaisia ne ovat. Eli psyykkiset prosessit ovat mahdottomia mittaamisen kannalta.

Rorschachin mustetahratesti
Mustetahratesti on maailmanlaajuisesti kaikkein tunnetuin ja tutkituin persoonallisuustesti. Rorschachin mustetahratestin lyhenne on RO. 
Tahrojen teho perustuu siihen, että ihmiselle näytetään neutraali ja moniselitteinen ärsykekuva, hän heijastaa omaa persoonallisuuttaan siihen. Kuvan uskotaan herättävän tiedostamattomia ristiriitoja ja motiiveja, jotka kuuluvat hänen vastauksissaan.
ROn tarkoitus onkin tutkia ihmisen persoonallisuuden rakennetta ja tunnistaa emotionaalisia ongelmia sekä mielenterveyshäiriöitä. 
RO testissä testattavalle näytetään 10 mustetahraa, joista viisi on musta-harmaan sävyisiä, kaksi musta-punaista ja kolme kauniita pastellin sävyttämiä.  Testattavan tulee kertoa mitä kuva hänen mielestään esittää. 
Testattavan vastaukset kirjataan ylös ja testaaja antaa kuvataulun kerrallaan testattavalle katsottavaksi. 
Testi on erittäin monimutkainen sekä käyttää, että pisteyttää.
Niin sanottu Post-RO eli jälkihaastattelu sisältää annettujen vastausten tarkentamisen. Eli testattavalta kysytään mitkä piirteet saivat vastauksen mieleen ja millä kohdalla kuvassa vastaus sijaitsee.
RO ei ole luovuustesti, vaikka niin joskus kuvitellaan. 




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti