lauantai 9. heinäkuuta 2016

Psykoosi pintapuolisesti ja kohta päiväkirjasta.

Psykoosi on tila jossa ihmisen todellisuudentaju on ainakin osittain heikentynyt. Psykoottisessa tilassa aistiharhat ja menneisyyden kokemukset sekoittuu, jonka seurauksena tulee todellisuutta vääristävät harhaluulot ja harhauskomukset. Harhaluulot- ja uskomukset, ja todellisuutta vääristävät tulkinnat vaihtelee eri henkilöillä ja eri sairauden vaiheissa. Muita psykoottisia oireita on ajatusten ja puheen häiriöt, sekavuus ja hajanaisuus.

Psykoottiset oireet voidaan jakaa positiivisiin ja negatiivisiin oireisiin. Positiiviset oireet ovat normaaliin psyykkeeseen nähden ylimääräisiä oireita ja negatiiviset oireet ovat puutosoireita, eli esim. Tunteiden latistuminen on negatiivinen eli puutosoire.

Psykooseja on lyhyt- ja pitkäkestoisia. Pitkäkestoisista tunnetuin on skitsofrenia. Pitää muistaa että psykooseja esiintyy myös muiden psyykkisien sairauksien yhteydessä.

Lisää hyvää ja luotettavaa tietoa löytää mielenterveystalon psykoosi-oppaasta. 

"9.7.2016 Lauantaina
Kamala ahdistus päällä, mutta silti nauran itsekseni sille. Se on mulle vihainen kun jouduin avun piiriin takaisin, kun en enää pärjännyt sen kanssa. Se kävi liian uhkaavaksi. Nauran sille vaikka olen ahdistunut, juttelen sille vaikka se ei vastaa. Naureskelen sille silti, vaikka muut väittävät sitä harhaksi. Se sanoo minulle että nämä "oikeat ihmiset" ovat harhoja. Koska ne niin väittää. Sanon täällä osastolla hoitajille ja lääkärille että se on harha, vaikken ole siitäkään enää varma. En ole varma mistään, katsoin Facebookista että olen 19-vuotias. Siis mitä!? Mihin tää aika on kulunut luulin olevani 16! Vaikka tavallaan tiedän nämä asiat mutten usko niihin. Ja se väittää että olen 16.. Olenko kuitenkaan..?"
- Kopioitu Varjoketun päiväkirjasta, päivältä 9.7.2016

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti