lauantai 18. kesäkuuta 2016

Katsaus psykiatriaan

Psykiatria on lääketieteen erikoisala, jonka tehtävänä on tutkia ja hoitaa erilaisia mielenterveyshäiriöitä. Psyykkiset häiriöt eivät ole samanlaisia kuin monet ruumiilliset kudosvaurioita aiheuttavat sairaudet.
Mielenterveyshäiriö-nimikkeen alle mahtuu paljon erilaisia häiriöitä. Se onkin yleisesti kaikkia psykiatrisia häiriöitä tarkoittava nimike.
Psykiatria voidaan luokitella myös opiksi mielenterveyshäiriöistä,
psykopatologia tarkoittaa oireita ja niiden ilmaisemista.
Kun etiologiasta puhutaan siinä on kyseessä häiriöiden syyt.
Patogeesi tarkoittaa häiriöiden kehitystä.
Ja kun puhutaan preventiosta se tarkoittaa hoitoa eli terapiaa.

Psykiatrian potilas
Nykyään psykiatrian potilas on omista asioista vastuussa oleva ja yhteistyötä hoitohenkilökunnan kanssa tekevä kumppani, eikä alistettu hoitoa tarvitseva kohde, niin kuin ennen oli.

Psykiatrian kehitys

Kansainvälinen psykiatria
Psykiatria on vanha käsite, oikeastaan yhtä vanha kuin ihmisen poikkeavan käytöksen historia. Nykyaikainen psykiatria sai alkunsa vasta valistuksen aikaan 1700-luvun loppupuolella.  Pariisissa Philip Pinel edisti merkittävästi psykiatriapotilaiden hoitoa humaanisella tavalla.

Psykiatria suomessa
Suomessa psykiatrian kehitys on seurannut viiveellä kansainvälistä kehitystä. Psykiatriapotilaat olivat keskiajalla ja myöhemminkin, pääosin suvun ja perheen vastuulla. Suomen ensimmäinen psykiatrinen sairaala, Seilin sairaala, aloitti toimintansa vuonna 1755.
lähde Duodecim Psykiatria

Psykiatrian erikoisalat

Psykiatrian erikoisaloihin kuuluu psykosomatiikka, lastenpsykiatria, nuorisopsykiatria, vanhuspsykiatria ja oikeuspsykiatria.

Mitä on psykosomatiikka?
Somaattisten sairauksien ja mielenterveyden yhteyksiä tutkivaa lääketieteen osa-aluetta kutsutaan psykosomatiikaksi. Käsitteillä psykosomaattinen lääketiede, psykosomaattinen häiriö tai sairauksilla on useita eri käsitteitä.

Mitä on lastenpsykiatria?
Lastenpsykiatria on lääketieteen erikoisala, joka keskittyy lasten mielenterveyshäiriöihin, hoitoon ja ehkäisyyn. Aikuispsykiatriaan verrattuna lastenpsykiatriassa korostuu lapsuusiän voimakas fyysinen ja psyykkinen kehitys.

Mitä on nuorisopsykiatria?
Nuorisopsykiatrian tarkoituksena on tuottaa tehokkaalla ja laadukkaalla tavalla nuorien (13-17-v.) potilaiden parhaaksi erikoissairaanhoidon palveluja.

Mitä on vanhuspsykiatria?
Vanhusten psyykkiset häiriöt ovat aika yleisiä. Vanhusten psykiatrisen hoidon keskeisimpiä on nopea hoidon aloitus ja oireiden syyn löytäminen (etiologinen selvittely). Iäkkään potilaan psykiatristen oireiden asianmukaiseen tutkimukseen kuuluu myös somaattisen tilan selvittäminen ja elämäntilanteen arviointi.

Mitä on oikeuspsykiatria?
Oikeuspsykiatrian tehtävänä on tutkia, miten mielenterveyshäiriöt vaikuttavat ihmisen käyttäytymiseen, minkälaisia ongelmia erilaiset psyykkiset häiriöt aiheuttavat lain soveltamisessa sekä miten rikollista ja erityisesti väkivaltaista käyttäytymistä voidaan ehkäistä ja hoitaa.

Ammattien väliset erot

  • Psykiatri on erikoislääkärikoulutuksen käynyt lääkäri, jonka tehtävänä on arvioida potilaan tilanne ja mahdollisesti asettaa diagnoosi. Psykiatrin tehtäviin kuuluu myös arvioida lääkehoidon tarvetta. Jos lääkehoidolle nähdään tarvetta, psykiatrin tehtävä on etsiä potilaalle mahdollisesti sopiva lääke. 
  • Psykologi on ihmisen käyttäytymisen, tunne-elämän ja ajattelun asiantuntija. Psykologit tekevät yleensä psykiatrin määräämät testit, jotta psykiatri voisi saada selville potilaan kaikki oireet ja asettaa näin oikean diagnoosin. Oikeuden toimia laillisena psykologina myöntää Valvira.
  • Psykoterapeutti on psykoterapiahoitoa antava henkilö. Psykoterapeutiksi pääsevät riittävän kokemus- ja koulutustaustan omaavat henkilöt, esim. psykiatri, psykologi, sosionomi, sairaanhoitaja jne. Myös osteopaatti ja teologi voivat päästä psykoterapeutiksi.


2 kommenttia: