sunnuntai 19. kesäkuuta 2016

Kolme neuvoa kiusatulta kiusatulle

KERRO JOLLEKULLE. ÄLÄ JÄÄ YKSIN.

Älä vatvo asioita pääsi sisässä. Kiusatuksi joutuminen ei ole häpeä eikä sinun vikasi. Jos sinua kiusataan koulussasi, suosittelen kertomaan opettajalle, vanhemmille tai vaikka terveydenhoitajalle, sellaiselle ihmiselle, jolle pystyt helpoiten avautumaan. Se ei ole helppoa, minä jos kuka sen tiedän, mutta mitä varhaisemmassa vaiheessa pystyt kertomaan ja kiusaamiseen voidaan puuttua, sitä suuremmalta taakalta sinä ja etenkin mielesi säästyy.
Minä en kertonut. Jos olisin kertonut ajoissa, en todennäköisesti nyt joutuisi olemaan kolmen lääkkeen koukussa ja terapiassa (minulla tosin vaikutti tähän muitakin asioita) eikä arkeani rajoittaisi koulukiusaamisesta syntynsä saanut sosiaalinen ahdistus.

Kavereillekin puhuminen helpottaa, jos et uskalla koulussa tai vanhemmillesi kertoa. Ystävyydestä ja hyvistä ihmissuhteista saa voimaa kuoppapaikkojen kohtaamiseen. Vietä aikaa sellaisten ihmisten seurassa, jotka hyväksyvät sinut sellaisena kuin itse olet. Jos et löydä sellaista omasta koulustasi tai lähiympäristöstäsi, netti on yhä helpompi tapa tutustua ihmisiin ja kommunikoida. Netissä ihmisiä on paljon enemmän, joten saatat helposti löytää omanlaista ja ehkä jopa samoista ongelmista kärsivää porukkaa. Itse en olisi välttämättä jaksanut ilman nettikavereitani.  Oikeita ihmiskontakteja ne ovat siinä missä muutkin.

PIDÄ OMA LIPPUSI KORKEALLA.

Muista, että olet arvokas juuri sellaisena kuin olet. Ole oma itsesi ylpeydellä. Itse mukauduin kiusaajien mielien mukaiseksi ja se tuotti ahdistusta ja masennusta.  Se, että joku tukee sinua ja on ystäväsi, auttaa tässä. Mutta vaikka olisit yksin, voit pitää arvokkuutesi ja itsetuntosi. Tiedän senkin, että se on ihan helvetin todella vaikeaa, mutta tuntuu, että päästin omasta itsetunnostani liian kevyesti irti. Tuulen mukana lentänyttä asiaa ei helpolla löydä ja sen uudelleen kokoaminen on hankalaa.

Tässä auttaa paljon se, että sinulla on ihmisiä, joista saat voimaa. Etsi sellaisia. Voimaa saat vanhemmilta, sukulaisilta ja sisaruksiltakin.  

Oletko tunteidesi ja ongelmiesi kanssa kuitenkin yksin? Meidän sähköpostilaatikkomme (tuomitutmielet@gmail.com) on avoinna. Kirjoita mikä mieltä painaa. Meillä on kokemusta näistä ongelmista ja pyrimme auttamaan.
Älä häpeä. Ota itseäsi niskasta kiinni. Sinä olet hyvä ja arvokas, vaikka muut sanoisivat mitä. Niin sanoo näyttöni reunassa oleva muistilappukin tätä kirjoittaessani.

Sinä olet hyvä ja arvokas, vaikka muut sanoisivat mitä. 

- M. 

PS. Tekeillä on pidempi kertomus mun kiusaamiskokemuksista ja sen aiheuttamista mielenhäiriöistä, tällä hetkellä "työnimellä" Salainen maailma. Sitäpä mielenterveysongelmat jossain määrin onkin, sekää hyvässä että pahassa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti