torstai 23. kesäkuuta 2016

Tietoa pakko-oireista

Pakko-oireita on pakkoajatukset (obsessiot) ja pakkotoiminnot (kompulsiot). Pakko-oireisesta häiriöstä ei olla varmoja että onko se myös neurologinen sairaus vai pelkästään psykiatrinen sairaus

Pakkoajatukset (obsessiot)
Pakkoajatuksilla tarkoitetaan toistuvasti mieleen tunkeutuvia ajatuksia. Pakkoajatuksiin yleensä kuuluu,
Kontaminaatiopelot eli pelko tautien tarttuminen kättelyssä tai esineisiin koskemalla.
1. Pakonomainen epäily esim. Liikenteessä autoa ajaessaan siitä että onko satuttanut jotain ihmistä huomaamattaan.
2. Somaattiset pakkoajatukset eli jatkuva epäily jostain somaattisesta sairaudesta.
3. Pakonomainen symmetrian tarve eli esineiden pitää olla symmetrisesti.
4. Seksuaaliset ja aggressiiviset pakkoajatukset ovat voimakkaita, joille on ominaista vastustamaton halu esim. Lyödä toista ihmistä. Tai ajatuksiin tunkevat rivot ajatukset.

Pakkoajatuksista kärsivät yrittävät eri tavoin torjua näitä ajatuksia. Jotkut kieltää ne, yrittää neutralisoida niitä muilla ajatuksilla, olla välittämättä niistä tai pakkotoiminnoilla.

Pakkotoiminnot (kompulsiot) 
Pakkotoiminnot ovat yleensä seuraus pakkoajatuksien aiheuttamaan ahdistukseen. Pakkotoiminnot ovat luonteeltaan toistuvaa käytöstä. Pakkotoimintoja on esim. Käsien pesu, jatkuva tarkastelu..

Esiintyvyys
Noin 2-3% väestöstä kärsii pakko oireisesta häiriöstä. Lievät ohimenevät pakko-oireet ovat huomattavasti yleisempiä.

Milloin kannattaa hakea apua?
Psykiatrin ja/tai psykologin puoleen kannattaa kääntyä lähi viikkojen aikana, sillä kognitiivisesta psykoterapiasta on yleensä hyötyä.
Lääkehoitoa voidaan harkita, vaikka mikään lääke ei kokonaan poista pakko-oireita, mutta ne saattavat helpottaa niistä johtuvaa ahdistusta.
Erittäin vaikeissa tapauksissa voidaan käyttää aivojen stereotaktista leikkausta.


8 kommenttia:

  1. Hei mua on alkanu ärsyttää jo pidemmän aikaa sellane siisku jos en illalla tarkista sängyn alle tai tuo vesilasia pöydälle,tai laita verhoja heti pimeän tullessa en saa unta. Tai käy vessassa ennen nukkumaanmenoa vaikkei mulla edes olis vessahätä Xd miten näistä pääsee eroon? Koska en tarvitse sitä vettä edes yöllä mutta mutta envaan saa unta jos en sitä tuo. Ja tiedän että sänkyni alla eiolemörköä mutta silti sinne pitää kurkistaa. Alkaa pikkuhiljaa turhauttaa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heips!
      Onko sulla tarkastelua, esim. Että joudut tarkistamaan monta kertaa samat asiat? Jos on niin kyseessä saattaa olla pakko-oireita. Mutta olen itse yrittänyt omia pakkotoimintojani siedättämällä lieventää. Hyvänä esimerkkinä itselläni on tuo käsien pesu. Aluksi pesin kädet 6 kertaa, siitä sain sitten pikkuhiljaa laskettua sen kolmeen kertaan. Pakko-oireita voi lievittää liikunnalla ja rentoutuksesta voi myös olla hyötyä. Häpeätkö näitä oireitasi? Jos vastaat myöntävästi, niin oireiden salailu aiheuttaa yleensä stressiä ja stressi ylläpitää oireita. Mutta kun en tiedä sinusta tämän enempää niin en voi sanoa. Mikä helpottaisi parhaiten. Mutta yritä puhua näistä jollekin luotettavalle henkilölle esim. Vanhemmat tai sitten varaat ajan terveyskeskukseen jossa tilanne voidaan arvioida. Ja ennen nukkumaan menoa yritä rentoutua, uskoisin että rentoutus-levyistä saattaisi olla apua. :)

      Poista
    2. Kun sammutan illalla yhden räppänän joudun tarkistamaan sen pariin kertaan vaikka muistan et käänsin sen pois mutta silti se on tarkistettava. Ja emmä tiedä niinkään häpeänkö mutta tyhmältähän tämä tuntuu mutta mun on jotenkin pakko vaan tehä ne koska muuten en esim saa sitä unta. Mut mua joteki nolottaa puhuu vanhemmille näistä, emmätiiä vaamiks x(

      Poista
    3. Saattaa hyvinkin olla kyse pakko-oireista.
      Jos vanhemmille tuntuu vaikealta puhua, niin voisitko varata esim. Terveyskeskukseen ajan? Kun en ole psykiatri niin en osaa kartoittaa oireidesi vakavuutta, mutta mielestän kuulostaa pakkotoiminnolta. Onko sinulla pakkoajatuksia? Mutta joka tapauksessa, suosittelen kääntymään psykiatrin puoleen :)

      Poista
  2. Hei! En löytänyt tätä blogia Bloglovinista ja arvostaisin kovasti, jos lisäisitte tämän sinne. Olisi helpompaa seurata tätä blogia. Kiitos vielä siitä, että olette ottaneet äärimmäisen tärkeän ja monille vielä aran aiheen asiaksenne :)

    - TL

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos huomautuksesta! Blogi löytyy nykyään myös Bloglovinista :)

      Poista
    2. En jostain syystä löydä blogia sieltä, voitko laittaa suoran linkin?

      Poista
    3. Loin tästä erillisen postauksen ja loin tälle blogille oman Bloglovin-profiilin: bloglovin.com/tuomitutmielet :-)

      Poista